Hej allihopa.
Idag tänkte jag gå igenom hårets tillväxtfaser, för att du skall lära dig och förstå hur ditt hår växer. Alla är ej medvetna om vetenskapen bakom hur håret växer, och därför vill jag reda ut detta.
 
Folliker - I våra hår finns folliker eller hårsäckar som det mer vardagligt kallas för. Hårstrået växer ut från papillen, längst ned på själva hårsäcken, och papillen är fylld med bindväv. 
 
Hårets naturliga färg/Melanin - Hårets naturliga färg beror på hur stor mängd och vilken typ av melanin håret har. Det finns två former av melanin: Eumelanin, som gör håret mörkare, dvs brunt och svart hår, samt pheomelanin, som gör håret rött. Blont hår innehåller mindre mängder melanin och gör färgen ljusare. När vi blir äldre förlorar vi melanin från vårt hår, vilket gör att vi blir gråhåriga helt enkelt.
 
Keratin - Keratin är hårets protein, och kallas även för hornämne. Detta är ett svavelhaltigt protein som tillhör gruppen "fibrösa proteiner" som är själva pelaren för hår, hud och naglar. Många hår och hudvårdsprodukter innehåller Keratin för att stärka hårets fjällskickt ytterligare.
 
Cortex - Detta är hårets yttersta lager.
 
Medulla - Detta är hårets innersta lager.
 

Hårets tillväxtfaser.
Håret är uppdelat i 3 tillväxtfaser: Anagen, Katagen och Telogen. Denna cykel pågår livet ut och kan förändras pga faktorer såsom; ålder, hormonella inbalanser, diet etc.
 
Anagen - Detta är hårets aktivera tillväxtfas, vilket betyder att håret växer från hårroten. Livslängden av denna fas varierar från person till person, men pågår i ca 2-8 år. Självklart befinner sig inte samtliga hår på huvudet i denna fas under samma period, då vi hade tappat allt hår på huvudet efter 2-8 år om så var fallet. Den anagena fasen är något en inte kan påverka helt och hållet. Självklart spelar diet och hälsa in, men gener spelar störst roll när det kommer till hår lång hårväxtfasen är. Tillskottet MSM sägs kunna förlänga denna fas.
 
Katagen - När den anagena fasen är över, går håret in i den Katagena fasen, vilket innebär att hårstået slutar att växa och går in i en viloperiod som varar i ca 2-4 veckor. Hårstået sitter fortfarande kvar i hårsäcken, men förbereder sig snart för att lossna och gå över till den sista fasen: Telogen.
 
Telogen - Denna fas varar i ca 2-4 månader och håret har nu lossnat från hårsäcken där en ny anagen fas skall formas. Ca 10-15% av håret på huvudet befinner sig i den Telogena fasen. Som jag tidigare skrev ovan så är fortfarande ca 90% av håret fortfarande under Anagen eller Katagen fas. Hade som sagt varje hårstå befunnit sig i samma faser under samma tid, hade vi efter ett par år blivit helt hårlösa. Anledningen till att varje hårstå inte heller är lika långa (om en bortser från uppklippta hår etc) beror pga att samtliga hårstån befinner sig i olika faser.
 
Terminallängd - Detta är viktigt att veta. Nu när du lärt dig hur ditt hår växer, så kommer vi till kontentan av det hela: Terminallängden. Din terminala längd beror på hur pass lång din Anagena fas varar. Som tidigare nämt så varier detta från person till person. Vissa personer kan spara ut sitt hår till sina knän, och andra kan enbart få axellångt hår. Det är inte mycket du kan göra åt detta utan det är enbart hur din anagena fas ser ut helt enkelt.
Dock skall en inte missta den slitage för den terminala längden. Om ditt hår är slitet och ser ut att ha "slutat växa" pga t ex kluvna hårtoppar, så betyder detta inte att du nått din terminala längd. Många säger att när de började ta hand om sitt hår igen efter år av slitage, växte det längre än de någonsin gjort förut, vilket innebär att håret enbart varit slitet och gått av i topparna. Om ditt hår å andra sidan inte är slitet, men det slutar växa nedanför dina axlar t ex, ja då har mest troligtvis du nått din terminallängd.
 
Den anagena fasen eller dina terminallängd kan komma att ändras om du som sagt har några hälsoproblem eller har en dålig kost. Får du inte i dig tillräckligt av närig, kommer kroppen ta den lilla näring den får och ge till de mer vitala organen för att fungera överhuvudtaget, så diet och helhetshälsa är väldigt viktigt!

Andra psykologiska faktorer som t ex stress och psykisk ohälsa kan göra att du tappar mer hår, så det är viktigt att ha i åtanke.
 
Det är fullt normalt att tappa 50-100 hårstån per dag, och detta är inget du skall oroa dig för. Det är enbart den telogena fasen som uppenbarar sig, och förbereder ett nytt, friskt hårstå att växa ut.
 
 

Hoppas ni fann detta inlägg intressant och kanske lärde er något nytt.
Om ni har fler frågor, kommentera gärna nedan så ska jag försöka förklara det så gott jag kan.
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress