Hej alla!
 
Idag tänkte jag dela av mig av mina bästa hårtips för långt och friskt hår.
 
 
1.Återfukta ditt hår.

För att se resultat på hårets längd är det viktigaste är hålla dina toppar återfuktade så ofta som det bara går.
Oljor så som kokos, argan, jojoba, avocadoolja etc är underbart för håret. Att olja toppar och hårbotten hjälper att bibehålla fukten ditt hår och motverkar torrhet och kluvna toppar.
OBS! När du letar efter en hårolja, finns det EN essentiell regel. Köp kallpressad olja, som är fri från hemska kemikalier. Undvik att gå till skönhetsaffärer när du köper din hårolja, gå till en hälsokostbutik istället, och läs ingridienserna. En olja skall inte innehålla någonting annat än 100% av fröt, nöten eller frukten som oljan återvinns ur.
 

2.Toppning/Klippning.
Många frisörer säger att det rekommenderas att klippa sig/toppa sig var 6:e-8:e vecka, vilket inte är optimalt såvida håret inte är slitet. Att klippa håret var 6:e till 8:e vecka är mer optimalt om du vill bibehålla din nuvarande frisyr. Tänk logiskt, ditt hår växer 1-1,5 cm i månaden, och klipper du dig 1 cm varje månad så kommer du aldrig kunna spara ut håret.

För att undvika att håret slits, ta hand om det istället och följ det första steget för att undvika att dina toppar slits från första början.
 
Tips: Search&Destroy (S&D) är ett bra knep att ta till för att motverka kluvna toppar utan att förlora längd. Det enda du gör är att söka individuella kluvna toppar och klippa av dem några millimeter ovanför den kluvna hårtoppen, och vips så har du räddat ett hårstrå istället för att ta av flera centimeter du inte behövde ta bort.
Se till att investera i bra frisörsaxar om du skall köra S&D.

3.Värmeverktyg.
Plattänger, locktänger och hårfönar var en av de största anledningarna till att mitt hår gick av för ett par år sedan. Värme tar bort fukt från ditt hår, torkar ut det och lämnar ditt hår med kluvna toppar, och detta vill du undvika till 100% om du vill ha ett hälsosamt hår. Lär dig istället att älska ditt naturliga hår eller använd värme med längre mellanrum och mer varsamt!
Om du nu känner att du måste använda värme, använd ett värmeskydd.
OBS! Undvik att använda olja på håret innan du utsätter det för värme.

4.Borstning och utredning
Var försiktig med ditt hår. Investera i bra borstar och kammar. Utred ditt hår med en vidtandad kam, och undvik att borsta håret när det är blött.
Borsta håret med en svinborste, eller en Tangle Teezer, då hårets naturliga sebum distruberas ned mot topparna och rätt redes ut, för att minska risken att det går av.
Försök även se till att alltid vara tovfri. När du fått en tova i håret, har hårstråna i den tovat skapats över ett par timmar och har mest troligt gjort slitage på själva hårskicktet, även om du lyckas reda ut den.
 
5.Schampo/Balsam/Inpackning.
1.LÄS INGRIDIENSERNA. Det finns egentligen bara en enkel regel enligt mig: Kan du inte uttala ingridienserna i ditt schampo, är det mest troligtvis en kemikalie, eller en syntetisk ingridiens som är skapad i ett labb.
 
Sodium Laureth/Lauryl Sulfate är en djupt rengörande tensid, som kan orsaka hudirritation hos de med känslig hud, vilket innebär att det kan vara mer rekommenderat för vissa att använda mildare tensider urvunna ur exempelvis kokosolja istället. Se därför till att anpassa ditt schampo eller just din hår- och hudtyp. Gör research innan du köper ett nytt schampo/balsam, och se till att de innehåller kallpressade oljor (Obs, undvik mineralolja) som vårdar håret.
Tips på bra ekologiska märken: 100% Pure, John Master Organics, Love&Toast, Estelle & Thild, Dessert Essence etc.
 
 
6.Diet och kosttillskott.
Det är ingen hemlighet att vad du stoppar i dig kommer att komma ut på utsidan.
Drick mycket vatten, få i dig tillräckligt med protein då mestadels av håret består av protein (keratin) och lev hälsosamt. Försök få i dig fibrer, protein, vitaminer och mineraler.

Jag äter för närvarande två kosttillskoktt för att boosta min hälsa lite extra, och det är MSM (Metylsulfonylmetan) som är fantastiskt för kroppen och sägs förlänga hårets Anagena tillväxtfas. Panto-3 är även ett tillskott som innehåller en mängd olika vitaminer, örter och mineraler som jag ätit till och från i snart 1 år, och jag kan säga att jag nästan inte tappar något hår alls.
 
 
7.Undvik onödigt slitage.
Se till att slänga dina hårsnoddar med metall som håller fast dem, och investera i scrunchies, eller hårsnoddar utan metall.
Försök att inte heller sätta upp ditt hår väldigt tight, då det kan orsaka onödigt håravfall.
 
8.Hårfärg.
Detta är ett ämne som är lite extra viktigt för mig, och det är att undvika att färga ditt hår om du kan. Åtminstonde unvika hårfärg som innehåller ammoniak, kemikalier och uttorkande ingridienser. Idag finns dock oerhört många riktigt bra naturliga, ekologiska hårfärger, samt även blekningssätt så som Olaplex som reducerar skadan som görs på ditt hår och istället stärker håret vid processeringen. Skall du färga/bleka håret, så gör det hos en frisör som kan sin grej, eller investera som sagt i naturliga hårfärger, som henna tex.
 
Sedan tycker jag att det är viktigt att faktiskt lära sig uppskatta sin naturliga hårfärg. Det har kommit så många onödiga benämningar på askblont hår tex, där synonymerna som "råttfärgat" får en sådan negativ klang enligt mig. Den naturliga hårfärg som du har, kompletterar din ögonfärg och hudton perfekt, och du är perfekt precis som du är.
Vill man som sagt färga sitt hår och känner sig mer tillfreds, så kör hårt, det viktiga är vad du tycker att du passar bra i.
 
9.Silkeskudde.
Något man ofta inte tänker på som skadar håret, är hur man sover. När vi vrider och vänder oss under natten så blir friktionen på en bomullsörngott mer påtaglig och håret blir även mer torrt av bomullsmaterial då det drar till sig fukt.
Investera i ett örngott av satin eller silke och du kommer märka en enorm skillnad på morgonen!
 
10.Hårtvätt.
När det kommer till att tvätta håret, så får man ofta höra att man skall tvätta det så sällan som möjligt. Det viktiga tycker jag är att lära känna sin egen hårtyp istället för att gå på vad andra säger. Det finns så många olika hårtyper och det som fungerar för någon annan, fungerar inte nödvändigtvis för dig.
 
Jag tvättar mitt hår var andra dag, alltså ca 2-3 gånger i veckan. Mitt hår är fint och blir lätt oljigt, och jag förstår att ju mer man tvättar håret, desto mer sebum producerar även skalpen, men detta fungerar för mig.
Jag försöker se det såhär: Om jag kan gå en extra dag utöver de två dagarna utan en hårtvätt, så gör jag givetvis det, men kan jag inte, så kan jag inte. En annan fråga jag måste ställa mig själv också, något jag försökt ta avstånd ifrån är torrschampo, då det blockerar dina folliker under flera, flera dagar innan nästa tvätt, och en blockerad hårbotten kan leda till håravfall och är inte en väldigt bra miljö för nytt hår att växa i, så lyssna på ditt hår och tvätta det när det behövs helt enkelt.
 
Jag tror dessa tips var det jag kommer på just nu. För att summera det hela: Ta hand om ditt hår, var försiktig och lita på dina egna erfarenheter och kompetenser.
 
Om ni har ytterligare frågor eller egna tips att dela med er av, kommentera gärna.
Kram.