4 januari 2016

DIY Hair Growth Oil

Allmänt



Hej Allihopa!
 
Idag tänkte jag dela med mig av ett litet DIY-recept på hårolja för stimulerad hårväxt. Alla olika oljor i denna DIY har fantastiska egenskaper för att skapa en hälsosam miljö för din hårbotten. Håravfall och långsam hårväxt kan bero på en torr hårbotten eller blockerade folliker, och dessa oljor har antibakteriella samt mjukgörande egenskaper, vilket bidrar till en återfuktad och hälsosam skalp!

De oljor jag använt mig av är följande:
 
Kokosolja
Avokadoolja
Ricinolja
Rosmarinolja (Eterisk)
Tea Tree (Teträ)-olja (Eterisk)
Pepparmyntaolja (Eterisk)
 
OBS! Eteriska oljor är väldigt koncentrerade och skall inte användas direkt på varken hud eller hår, och skall inte heller intas oralt. De skall blandas med basoljor som exempelvis kokosolja, olivolja, ricinolja etc och det behövs enbart några droppar! Det är även bra att göra ett litet hudtest med 1 droppe eterisk olja blandat med ca 2 tsk basolja på huden. Vissa eteriska oljor skall inte heller användas om en är gravid, har högt blodtryck eller andra hälsoproblem, så det är viktigt att ha koll på detta! Detta är enbart vad jag gör!

Nedan kan ni läsa om de följande oljornas egenskaper för håret:


Pepparmyntaolja:

- Pepparmyntaolja hjälper till att stimulera din hårbotten och öka blodcirkulationen.
Hårbotten känns väldigt kall och "mintig" vilket är oerhört uppfriskande och oljan hjälper att syresätta follikerna.
- Pepparmyntaolja har naturliga antiseptiska egenskaper. Därför är oljan fördelaktig för en torr hårbotten eller för de med mjäll.
- Återställer hårbottens PH-värde.


Rosmarinolja:

- Motverkar en torr hårbotten och hjälper liksom Pepparmyntaoljan mot mjäll.
- Sägs motverka grått hår.
- Främjar friskt och glansigt hår.

Tea Tree-olja:

- Tea Tree-oljan har antiseptiska, antibakteriella egenskaper, samt är svampdödande, vilket är fantastiskt för en problematisk hårbotten. Du finner ofta Tea Tree-olja i deodoranter på grund av dess antibakteriella egenskaper.
- Främjar glansigt hår och hårväxt.
- Tar bort döda hudceller vilket hjälper att få bort de tilltäppta hårfollikerna och hjälper mot svamp.
- Stimulerar hårsäckarna och bidrar till glans.
Jag köpte dessa pipettflaskor samt Rosmarin och Tea Tree-oljorna från Organic Makers!



Nu till basoljorna! Jag har inte använt mig av något särskilt mått av följande basoljor, utan hällde upp näsan lika mycket av samtliga oljor tills flaskorna var uppfyllda helt och hållet. Vi börjar med Avokadooljan:

- Avocadoolja är fullproppade med vitamin B1, B2, A, E och D-vitamin, vilket hjälper till att ge närig åt hårbotten.
- Hjälper mot en torr och kliande hårbotten.
- Innehåller essentiella fettsyror som Omega-3 och Omega-6.
- Hjälper till att bibehålla fukt åt håret och bidrar till glans!


Kokosoljan är en väldigt populär olja inom hår, hudvård och är fantastisk att laga mat med! Kokosoljan har många hälsofördelar och kan användas till så otroligt mycket!

- Hjälper till att binda protein i håret, vilket är fantastiskt för slitet och skadat hår.
- Kokosoljan har fuktbevarande egenskaper vilket hjälper att göra håret mjukt och glansigt!
- Fettsyrorna i kokosoljan hjälper mot torr hårbotten och mjäll.
- Sägs hjälpa mot löss.
- Innehåller Laurinsyra och Kaprinsyra, vilket är fantastiskt för kroppen, särskilt när kokosoljan används i matlagning.
Till sist har vi Ricinoljan, vilket är den håroljan som främst är kopplad till snabb hårväxt! 

- Rik på Omega-6 och 9, E-vitamin och essentiella fettsyror.
Bidrar till tjockt hår och hjälper hårväxten.
- Balanserar hårbottens PH-värde.
- Ricinoljan har antibakteriella och svampdödande egenskaper.



Som jag nämnde ovan, så har jag inget särskilt mått, utan jag hällde upp nästan lika stor mängd av varje olja. Ricinoljan har jag lite mindre mängd av, då den är så oerhört tjock i konsistens.
Tea Tree-oljan använde jag ca 3 droppar av, Rosmarinoljan ca 4 droppar av och Pepparmyntaoljan ca 5-6 droppar av!

Ni kanske såg en röd tråd i de samtliga oljornas antibakteriella och svampdödande egenskaper? Anledningen till att detta främjar hårväxt, är för att dessa oljor bidrar till en hälsosam miljö för håret att växa i. Problem med torr
hårbotten, mjäll och igentäppta hårsäckar pga exempelvis build-up, döda hudceller etc, skapar inget bra klimat för håret att växa i. Det är som en planta - den vissnar om den inte får näring och vatten, och samma sak gäller med håret.

Jag vill även understryka att det inte finns någon produkt som kommer att göra att håret sprutar ut ur din hårbotten och får det att växa 10 cm på en vecka, och alla företag/produkter som hävdar detta vill enbart sälja sin produkter. Oftast är även ingridienserna i dessa mirakelkurer syntetiska och ger ingen egentlig näring till ditt hår. Mitt tips är att investera i naturliga oljor som innehåller alla dessa antibakteriella, fuktgivande och vitaminrika egenskaper, så är du garanterad om att håret får riktig näring!


Detta blev ett långt inlägg, haha! Kommentera gärna nedan om ni vill se fler DIY's eller har något speciellt önskemål om kommande inlägg!