Eftersom jag snart sparat ut min naturliga hårfärg i 14 månader och fått mycket erfarenhet från året som gått tänkte jag rikta detta inlägg till er som just har börjat med er resa, eller funderar på att sluta färga håret.

1.Planera!
Börja med att skriva ner varför du vill börja spara ut håret och vad du behöver göra för att lyckas. Allt handlar om hängivelse och beslutsamhet.

2.Underlätta.
Är ditt hår färgat blont men din naturliga hårfärg brun? Boka en tid hos en frisör och be dem färga ditt hår en sista gång för att matcha din utväxt med det färgade, då blir processen i sig mer diskret och inte fullt så jobbig.
Jag gick "cold-turkey" och brydde mig inte om att tona håret askblont, dels för att jag vill kunna se vart jag ska klippa av håret i slutändan för att få 100% naturligt hår, och för att rocka omrélooken helt enkelt!

3.Skaffa en håridol.
Det är mycket enklare att vara dedikerad och motiverad om du har en håridol, någon som har samma naturliga hårfärg som din är för att fortsätta sträva efter ditt mål.

4.Byt ut dina hårprodukter.
Anledningen till att du vill spara ut ditt naturliga hår är av sannorlik anledning att du strävar efter ett friskare hår, eller helt enkelt vill säga nej till kemikalierna i hårfärg pga miljöanledningar etc. Då bör du hitta ett ekologiskt shampo och balsam. Något du bör undvika i hårvård är ingridienser som Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Chlorine etc. Dessa är uttorkande ämnen som torkar ut ditt hår och gör det svagare, och listan skulle jag kunna göra hur lång som helst, men tänk så här istället: "det man inte kan uttala på ingridienslistan och väldikt uppbart låter kemiskt ska undvikas".

5.Göm dina värmeprodukter
Det nya håret som växer ut behöver absolut inte utsättas för värmestyling, det motverkar själva syftet med att få ett fiskt hår. Om du måste använda värmeprodukter, använd värmeskydd.

6.Klipp bort det som behöver klippas.

Genom att klippa bort det färgade håret frevent så kommer du närmre ditt mål, vilket är ganska uppenbart.

Om ditt färgade hår är blekt, kan du även behöva ta hand om det slitna håret extra noggrant. Det är lätt att tänka att man inte bryr sig om det hår man i slutändan kommer klippa bort, men faktum är att om håret är slitet och har kluvna toppar, kommer tillslut de kluvna hårtopparna krypa längre upp för hårstrået, vilket man verkligen vill undvika.

7.Använd oljor och inpackningar.

Det hår som växer naturligt nu ska skötas om så bra som möjligt för att leva upp till sin fulla potential. Jag rekomenderar att du använder dig av kokosoljan, som jag pratat om så mycket tidigare. Gör inpackningar och ge ditt friska hår så mycket näring som bara går.

Gör enligt egen bestämd rutin inpackningar och ta hand om håret.

8.Njut av utvecklingen.

Detta är en lång och extremt tuff process som kräver mycket engagemang, men njut av de små framsteg som sker varje månad. Ta bilder på ditt hår månad för månad och se tillbaka och kolla på hur långt du kommit. Små steg utvecklas så småningom till väldigt stora steg.

9.Var stark.

Folk kan komma att kommentera/döma/ha åsikter kring ditt val, och det har de ingenting med att göra överhuvudtaget. Ta inte åt dig om folk påpekar att du behöver färga håret eller kommenterar att ditt hår är två olika färger. Respektera och förstå deras åsikter, men låt inte de påverka dig, utan förklara för dem att detta är ditt beslut, och förklara även för dig själv att du är vacker som du är och att du kommer fortsätta kämpa vidare.

10. HA TÅLAMOD.

Nu till det viktigaste av allt: Var tålmodig! Detta sker inte över en natt, utan vi talar om minst 1½-2 år för att håret ska sträcka sig till axellängd. Allt tar sin tid, och det finns egentligen ingenting bevisat rent vetenskapligt som får ditt hår att växa 10 cm på en vecka, absolut ingenting. Men, faktum är, att hår växer. Gör det du kan för att ta hand om ditt "nya" hår på bästa sätt; ät nyttigt, sov tillräckligt, drick mycket vatten och ta hand om dig själv helt enkelt.

-

Det var nog de tipsen jag kan ge utifrån min erfarenhet. Det tuffaste året är det första, hands down, men tiden gått fort och snart kommer du vara framme.

Har ni frågor, tips till/från mig eller vill att jag ska göra en liten frågestund är det bara att kommentera nedan. På Onsdag är det min 14e månad också vilket innebär ytterligare en månadsuppdatering på min egen hårväxt.

Kram så länge!