Hej,
 
Idag tänkte jag dela med mig av några ingredienser som ofta syns i hår och hudvårdsprodukter. Det finns vissa ämnen och kemikalier som du bör se upp för när det kommer till produkterna du konsumerar och det vill jag ta upp idag.
 
Sodium Lauryl/Laureth Sulfate - även känt som SLS. Sodium Lauryl Sulfate är en tensid som används för att rengöra håret och huden. Det  är ett slags förtjockningsmedel och skapar skum som lätt rensar bort fetter och "build up" från håret. Sodium Laureth Sulfate är en mildare version än Sodium Lauryl Sulfate skulle man kunna säga. 
 
Det finns även fler olika Sulfattyper såsom: Ammonium Laureth Sulfate, Ammonuim Lauryl Sulfate, Sodium Alkyl Sulfate och natriumlaurylsulfat.
 
Varför skall du undvika Sodium Lauryl/Laureth Sulfate? Dessa ingredienser är starka tensider som torkar ut din hårbotten, dina individuella hårstrån och även slemhinnorna i huden. Är du känslig mot starka tensider eller har hudåkommor som te x eksem är detta något du verkligen vill undvika. SLS gör att din hud och hårbotten kan bli väldigt irriterad av dessa kemikalier, speciellt om du får ämnet i ögonen. 
 
Parabener - Paraben är en kemikalie, som används som konserveringsmedel. Parabenernas uppgift är egentligen att skydda mot bakterier och svamp, vilket är ett bra syfte, men en del parabener kan potentiellt vara hormonstörande och kan orsaka allergi.
 
Mineraloljor - Mineraloljor är petroleumbaserade oljor som skapar "build-up" i håret, lägger sig som en hinna över hårskicktet och är svåra att tvätta bort. Mineraloljorna innehåller i princip inga vårdande vitaminer eller mineraler som kallpressade oljor, och bör undvikas helt.
 
PEG - PEG är ett syntetiskt emulgeringsmedel som skall hindra från skärning av vatten och olja, samt fungerar som förtjockningsmedel. PEG är väldigt svårnedbrytligt och kan innehålla farliga rester från tillverkningen.
 
Syntetiska parfymer/färgämnen - kemiskt framställda parfymer som finns i hud och hårprodukter kan orsaka allergi och hudirritation.
 
Det finns en hel uppsjö av ämnen som vi använder varje dag i våra hår och hudprodukter som bör undvikas helt och hållet. Kan du inte uttala 80% av de ingredienser som är listade i dina produkter, så är det mest troligtvis kemiskt framställda ämnen som kan påverka din hud och ditt hår till det sämre.
 
Tips: Leta efter ekologiska alternativ och läs på om företaget och deras produkter!
 
Hoppas ni fann detta inlägg intressant. Gör egen research och läs på om era hud och hårvårdsprodukter!