Hej allihopa!
 
Jag ber om ursäkt för att Veckans hårtips fick vänta tills nu. I dagens inlägg tänkte jag dela med mig av hårprodukter/hårkurer som finns tillgängliga i nästan allas kök, där du inte behöver spendera extra pengar för att gå ut och köpa dyra hårinpackningar överhuvudtaget. Jag kommer ta upp dessa ingridiensers fördelar och egenskaper, och kanske kommer du nu ha användning för ingridienserna till mer än matlagning.
 
  1. Kokosolja - Den bästa, naturliga hårinpackningen. Min stora favorit! Kokosoljan kan användas som hårinpacking över natten eller ett par timmar. Kokosoljan innehåller laurinsyra som hindrar mot bakterieangrepp, oljan har även antibakteriella och svampdödande egenskaper vilket din hårbotten kommer tacka dig för. Kokosoljans små molekyler tillåter oljan att kunna penetrera hårskicktet och vårda på djupet. Kokosoljan hjälper även till att motverka proteinförlust i hårstråt, och binder samma proteinet, vilket bidrar till ett starkt och friskt hår. Detta är något jag verkligen kan rekommendera till torrt och skadat hår.

    Kokosoljan är i solid form och smälter först vid 25 grader. Det räcker att gröpa ur en liten mängd olja och låta den smälta mellan fingrarna för att sedan applicera i håret eller kan värmas upp i ett varmt vattenbad. Kokosoljan bör inte värmas upp i microvågsungnen då mycket det vårdande innehållet kan försvinna och på så sätt inte ger lika optimalt resultat.

  2. Ägg - En proteinkur och glanskur i ett! Äggula är högt proteinrikt, och kan appliceras i topparna för att stärka håret och ersätta proteinförlust. Detta hindrar topparna från att gå av, och motverkar uppkomsten av kluvna hårtoppar! Äggvitan å andra sidan, kan användas för att tillföra fukt och glans till håret. 

    För att få maximal effekt av ägget, kan du separera gulan från vitan, applicera äggulan i topparna och äggvitan i längderna och närmare hårbotten.

  3. Honung - För ett silkeslent hår. Honung är uppmjukande och naturlig antioxidant, vilket innebär att den hjälper till att tillföra och framför allt bevara fukten i ditt hår. Honungen kan blandas med bland annat kokosolja, kokosmjölk, olivolja och ägg, då konsistensen är klibbig och svårapplicerad när den inte är utspädd. Honung lämnar håret silkeslent och framförallt väldigt glansigt tack vare ovanstående egenskaper.

  4. Majonäs - Ett skadats hårs räddare i nöden. Majonäs doftar förvisso inte särskilt gott, i synnerhet inte om det sitter ovanpå huvudet, men faktum är att majonäs är väldigt fördelaktigt för hårhälsa. Majonäs innehåller både fukt och proteinet från ägg, vilket hjälper till att både tillföra fukt i håret och stärka ett skadat hår genom att fylla hålen i hårstråt där det finns proteinavsaknad. Majonäsen bildar även en hinna runt hårståt som hjälper till att skydda mot solens värme och från värmeverktyg!

  5. Äppelcidervinäger - För ett spegelblankt, mjukt hår! Äppelcidervinäger hjälper till att återställa hårets PH-värde och ta bort överflödigt build-up från hårstråt, vilket lämnar håret som en blank målarduk! Du kommer framför allt uppleva att håret är oerhört glansigt och mjukt som bara den! 

    Äppelcidervinäger är viktigt att späda ut med vatten då ÄCV är väldigt surt och koncentrerat i sig. Blanda därför 4-5 matskedar i ett glas vatten och skölj över håret i 2-3 minuter, skölj därefter ut rinsen med kallt vatten.

    Mer om äppelcidervinägerns goda egenskaper kan ni läsa om HÄR

  6. Bakpulver/Bikarbonat - Som djuprengörande schampo! Bakpulver kan användas som ett så kallat "Clarifying Shampoo" om en riktig djuprengöring krävs. Blanda 1-2 msk i 3dl vatten och massera i hårbotten. Du kommer märka att ditt hår blivit riktigt rent och fritt från build-up.

  7. Banan - För att vårda ett torrt hår. Bananer är rik på Kalium vilket motverkar skadat hår och bidrar till ett mjukt, vårdat hår. Har du ett mycket slitet hår, kan du mosa banan, tillsätta honung, och kokosolja för ett silkeslent resultat.

  8. Avocado - En vitaminkur för håret. Avocado innehåller näringsrika vitaminer som E- och B-vitaminer, samt Omega-3. För att få ut flest fördelar, testa att kombinera både Avocadons vårdande, mjukgörande egenskaper med äggulans höga proteinhalt, och ditt hår kommer att tacka dig!

  9. Citron - Citron är rik på Vitamin C, folsyra och mineraler som magnesium och kalcium, 
    vilket hjälper till att hålla skalpen fri från infektioner och mjäll. Blanda 1 citron med vatten och massera in i din hårbotten. Citronjuice är även en naturlig, effektfull metod för att ljusa upp håret på sommaren. Spraya i lite citronjuice i håret och gå ut i solskenet, och du kommer få fina, naturliga slingor efter ett par användningar. 

    Citronjuice kan dock vara något uttorkande, så det kan vara bra att följa upp med en vårdande inpacking efteråt!

  10. Kaffe - Främjer hårväxt och kan färga håret mörkare. 

    Vill du hjälpa hårväxten på traven? Testa att brygga starkt kaffe och massera in i hårbotten. Kaffe blockerar nämligen effekten av ämnet/kemikalien DHT att framkallas i hårbotten, som skadar follikerna och kan bidra till håravfall. Kaffe kan även ge samma resultat som en lite mörkare toning och gör håret gradvis mörkare efter upprepade kaffe-rinsar!



    Det var allt för denna gången! Jag hoppas att fann detta inlägg intressant och kanske lärde er något nytt om dessa ingrienser och dess positiva egenskaper för håret. 

    Kontentan av detta inlägg är att det alltså inte behöver kosta en massa pengar, där dyra hårprodukter behöver införskaffas för att få friskt hår. Dessa produkter kan du hitta i köket, och de kommer att ge ett häpnandsväckande bra resultat!