31 oktober 2014

Håroljor

Allmänt

Hej!
Tänkte dela med mig av de 4 oljor jag använder mig av när jag oljar håret. Att olja håret regelbunder ger upphov till ett glansigt, återfuktat och starkt hår och hårbotten.  Få oljor kan dessutom gå in i hårstrået och binda ihop proteiner, vilket kort sagt betyder att det kan stärka hår som skadats. Kokosoljan är en av dem, och dess molykulära struktur kan reparera ditt hår. Mer om kokosoljan kan ni läsa nedan, men vi börjar med Avocadooljan.

 
Avocadoolja. Avocadoolja utvinns ur fruktköttet från Avocadon, och är fantastiskt för både hud och hår, då den innehåller Vitamin-E, Vitamin-D, Omega-3, Pantotensyra, Karotin och Leticin.
Jag har använt denna olja på min hud, då jag har eksem och den är oerhört återfuktande. Hårtopparna mår även väldigt bra av denna olja, och du kan enkelt förebygga uttorkade, kluvna hårtoppar med hjälp av denna olja.
Lukt: Oljan luktar inget speciellt, nästan helt luktfri.
Konsistens: En medelfet till fet olja.
Passar: Torr, skadad hud och hår.
Betyg: 4/5.

Jojobaolja. Denna olja är utvunnen från buskar i USA, och den kan hittas i bland annat Arizona, Kalifornien och Texas då busken trivs i torra, ökenlika klimat. Jojobaoljan är en olja med mångsidiga egenskaper och passar bra för de flesta hår och hudtyper. Denna olja skyddar även hår och hud, och bevarar dess fukt utan att kännas tung och kletik.
Lukt: Luktfri.
Konsistens: Tunn till Medelfet, absoberas lätt av huden.
Passar: Alla hud och hårtyper. Har du en fet hud, är detta ett bra alternativ då oljan inte är för fet. Har du torr hy och hårbotten, hjälper oljan till att återfukta.
Betyg: 4½/5

Kokosoljan. Nu kommer vi till min absoluta favorit. Kokosoljan kommer från kokosnöten, och utvinns ur dess fruktkött. Kokosoljan innehåller mättande fettsyror, och är fantastiskt får hår, hud och matlagning. Kokosoljan innehåller Laurin-Syra, och dess molykulära struktur är tillräckligt små för att penetrera hårstrået, och binda ihop proteinerna igen så håret blir starka. Detta är en av de få oljor som har förmågan att stärka håret från insidan, och ge en permanent lösnig om håret tagit skada av naturens element, värmestyling eller kemiska processer. Observera dock att oljan inte på något sätt kan reparera kluvna hårtoppar. Det finns ingen produkt som kan göra det. Är håret så pass skadat finns inget som kan reparera sådan skada.
Lukt: Doftar kokos, om den är kallpressad. Varmpressad kokosolja har hettats upp och därför finns även luktfria alternativ. Detta är dock inget jag skulle rekommendera då många av oljans fördelar försvinner i samband med upphettningsprocessen.
Passar: Torrt, slitet hår och skadad hud. Kokosoljan är dock även perfekt för friskt hår, och hjälper till att stärka även hälsosamt hår. Detta är en olja man borde använda sig av oavsett hårtyp.
Konsistens: Oljan är i Solid (fast) form i längre temperaturer, T ex om den är bevarad i kylskåpet. Den fasta formen transformeras dock till en mer "krämig" konsistens vid rumstemperatur, och vid över 25 grader blir den flytande. Oljan är medelfet till fet och kan vara något svår att tvätta ur hår. Rekommenderad shamponering är 2-3 gånger för att få ur allt.
Betyg: 5/5

Ricinolja. - Ricinoljan erhålls ur Ricinus communis, Ricinväxtens frön. Denna olja används egentligen som laxermedel, men är underbart för hår och hud. Ricinväxten går framförallt att hitta i Väst- och Ost-Indien.
Denna olja har många säkert hört talas om i bloggvärlden och på youtube, då den sägs få håret att växa väsentligt mycket snabbare på en månad, upp till 5 cm hävdar vissa. Ricinoljan innehåller essensiella fettsyror och har antibakteriella förmågor, vilket bidrar till en fungerande, välmående hårbotten. Jag tror därför att många upplever att håret växer bättre, då den ger upphov till ett bättre klimat för hårsäckarna att växa ut ur.
Lukt: Mestadels luftfri, eventuellt något nötig i lukten.
Passar: De som vill få håret att växa fort. Jag upplever att denna olja får håret att växa något snabbare.
Konsistens: Väldigt fet och dryg, svår att tvätta ur och upptas dåligt av huden. Ett tips för att tvätta ur oljan är att schamponera håret utan vatten, vilket luckrar upp oljan bra och snabbt.
Betyg: 5/5
 


Detta var de oljor jag använder mig av, och min absoluta favorit är Kokosoljan.
Jag tänkte lista upp några tips man måste ha koll på när man använder håroljor här nedan:
1. Värm INTE upp oljorna i microvågsungnen.
Detta har jag sett SÅ många personer göra på bland annat Youtube, och det folk inte förstår är att microvågsuppvärmningen kan förstöra oljornas molekyler och förstör mycket av de fördelar som de kallpressade oljorna har för hår och hud. Koka istället en kastrull med vatten och lägg oljan i en applikatorflaska så den får värmas upp på så sätt.
2.Köp endast Kallpressade oljor. Var noga med att läsa bipackssedeln och se till att oljan är Kallpressad. Detta innebär att oljan inte har hettats upp i processen och är naturlig. Håll utkik efter ord som "Kallpressad, extra virgin, pure, unrefind etc", då vet du att oljan är naturlig.
3. Kolla ingridienserna. Detta hänger med ovanstående tips. Läs ingridienslistan och köp aldrig en olja som innehåller andra oljor, T ex mineraloljor, konserveringsmedel eller silikoner.
4. Schamponera utan vatten först. Detta tips är nog det viktigaste när det kommer till att tvätta ur olja ur hår. Eftersom vatten och olja eller blandas ihop, kommer det bli svårt att tvätta ur oljan om du blöter håret först.
 
Det var allt för denna gången! Nu ser jag fram emot en härlig utekväll inför Halloween! Ta hand om er och ha en trevlig Halloween om ni är ute och firar. Kram!