14 augusti 2018

Hårvårdsrutin 2018

Allmänt

Hej!

Tänkte dela med mig av min hårvårdsrutin för 2018. Det är i ärlighetens namn inte mycket som förändrats i min rutin, mer än att jag reducerat mängden inpackningar och inoljningar jag gör på håret. Mest beror detta på av ren lathet, vilket egentligen inte är så bra då håret behöver mer omsorg nu när det är så pass långt, men det är svårare att prioritera nu när man har jobb och barn, haha.
 
1. SCHAMPO OCH BALSAM
 
Tvättrutin: Jag tvättar håret ca. 2-3 gånger i veckan. Under vinterhalvåret reducerar jag i regel tvättningarna till ca. 2 gånger/vecka, men under sommaren då det är fuktigt och varmt i luften, följer mer frekventa tvättar. Jag är inte särskilt principfast gällande hur ofta jag tvättar håret, utan tvättar det när jag anser att det behövs, om håret känns torrt eller fett helt enkelt, vilket fungerar bra för mig.

Jag använder nästan alltid Desert Essence Coconut Shampoo & Conditioner, vilket ni kan läsa mer om i föregående inlägg. Dessa produkter doftar såå gott, och gör håret rent och glansigt. Jag försöker vara nog med att låta balsamet sitta i och verka under några minuter, och schamponerar alltid håret 2 gånger för att hålla hårbotten ren.
 
 
Två av dessa duschborstar/hårbottensborstar fick min sambo nyligen av sin frisör, vilket ärligt talat har varit helt revolutionerande för båda oss när det kommer till att tvätta håret. Min hårbotten mår så galet bra av denna borste, då håret blir rent och tar bort smuts och fettrester fingrarna inte alltid förmår att ta bort under hårtvätten. En sådan här borste kan jag rekommendera till alla! 
 
INPACKNING:

 
Inpackning/Inoljning: Jag använder sällan rena inpackningar i förpackning, då jag föredrar kokosolja som verkar dubbelt så bra i min mening. Jag har en gammal förpackning av Tressemmés inpackning vilket jag använder ibland, men när det kommer till att verkligen vårda håret inifrån och ut är kallpressade oljor alltid att föredra för mig. 

Kokosolja har jag använt i åratal och jag blir aldrig besviken på resultatet. Nu var det flera månader sedan jag oljade håret, vilket jag verkligen måste börja införa månads- eller veckovis igen känner jag, då resultatet är så pass slående varje gång. Jag har tidigare skrivit en mängd olika inlägg i bloggen gällande kokosolja och dess effekter, och detta är nog en av de produkter jag inte kan vara utan i min hårvårdsrutin.
 
BORSTAR: 

Just nu använder jag mig i princip enbart av The Wet Brush, vars borstar är följsamma och reder ut håret utan att luggas eller skada håret. Denna borste är nog den bästa jag haft, och har använt mig av den i flera år nu. Kan varmt rekommendera den!

Tidigare har jag använt både vidtandade kammar, svinborstar, tangle teezern etc, men jag anser att The Wet Brush kompletterar samtliga av de ovanstående borstar.
 
LEAVE IN-PRODUKTER:
 
Jag använder alltid OGX ever straight brazilian keratin smooth anti-breakage serum efter varje hårtvätt, och även om produkter inte innehåller de mest vårdande av ämnen, samt är silikonrik, så fungerar produkten väldigt bra på mitt hår. Jag använder vid tillfälle även Pureology'leave in-produkter, vilket fungerar bra de också. Om ni dock har tips på en leave in-produkt som ni inte kan vara utan får ni jättegärna tipsa mig om den, då det känns som det är dags att börja förnya mig lite.
 
KLIPPNING/TOPPNINGAR:
Jag toppar håret med min Creaclip och en hårtrimmer ca. varannan månad nu för tiden. Jag tar möjligtvis 1-2 cm för att bibehålla tjockleken i topparna och mer än så behövs inte då jag inte har några uppklippta längder. Luggen point-cuttar jag för att upprätthålla min gardinlugg, och detta gör jag när jag känner att den börjar bli för lång helt enkelt.
 
STYLING:
 

Jag har i regel håret på tre vis: Utsläppt och rakt (ostylat), i en hästsvans- eller bulle (också ostylat) eller lockigt. När jag lockar håret så gör jag det utan värme, och sover med sådana s.k flexi rods som ni ser på bilden ovan, med en tjocklek på ca. 2 cm, vilket ger stora, bounciga lockar. Jag fördelar alltid håret i två delar på varsin sida, snurrar håret och rullar upp det under öronen med endast två flexi rods. Det går jättelätt att sova med dem, och lockarna ser jättefina ut på morgonen. Något som får lockarna att hålla längre under dagen är att antingen applicera mousse- eller hårspray innan jag rullar upp håret.

Det krävs lite planering, men det är ingen större ansträngning för mig och jag slipper utsätta håret för värme vilket jag är noga med nu när det blivit så långt.

 
Ni får gärna skriva om ni har några förslag på framtida ämnen/inlägg ni vill att jag skall skriva om. Kram!