Hej på er!
 
Idag tänkte jag dela med mig av ett enkelt hårtips som kanske flera av er redan beprövat eller infört i er hårvårdsrutin, nämligen Äppelcidervinäger för håret. Fördelarna är många med "ÄCV-rinsar" är flera, och jag kommer att lista de nedan:
 
  1. Äppelcidervinäger balanserar PH-värdet i håret och skalpen. I samband med att många hårprodukter vi använder dagligen innehåller skadliga ämnen och lämnar mycket build-up i håret, kan håret bli torrt, hårbotten irriterad och se allmänt skadat ut. För att skapa ett så bra klimat för hårväxt som möjligt, är det viktigt att återställa hårbottnens PH-värde som i regel ligger runt 4-5. Äppelcidervinäger är surt och hjälper till att bibehålla skalpens naturliga PH-värde, vilket hjälper till att reducera build-up i håret utan att ta bort hårets naturliga sebum.
  2. Bidrar till glansigt och följsamt hår - En ÄCV-rinse hjälper till att lägga fjällskicktet slätt, vilket gör att fukten som du tillfört med exempelvis balsam låses in i håret bättre, och i sin tur gör håret blir mjukt och följsamt när det torkat. När du blöter håret och schamponerar det, sväller lätt hårstrået och fjällskicktet kan oftast resa sig, vilket orsakar frizz och torrhet. Därför är en ÄCV-rinse fantastiskt för att ge glans och fukt till håret.
  3. ÄCV kan behandla scalpinfektioner/inflammationer och mjäll - Då äppelcidervinäger har antibakteriella samt svampdödande egenskaper, är detta ett perfekt, naturligt sätt att behandla diverse hudåkommor och evetuella hudirritationer. Detta resulterar i sin tur även i bättre hårväxt, då håret nu kan växa i en skonsammare miljö.
Hur skall en ÄCV-rinse utföras då? Jo, det är först och främst oerhört viktigt att späda ut äppelcidervinäger med vatten, då ÄCV är väldigt syrebaserat och koncentrerat vilket kan irritera huden i hårbotten om den inte är utspedd först. Använd därför ca. 3 matskedar ÄCV till 4-5 dl vatten. Fördela ÄCV-rinsen i hela håret och glöm inte hårbottnen. Massera in ÄCV-rinsen ordentligt och avsluta sedan med att skölja ur håret med kallt vatten För att stänga fjällskicktet och tillföra ytteärligare glans till håret!
 
Beroende på hur lätt du får build-up, behöver behandla evetuella hudåkommor etc, kan det variera hur ofta du är i behov av att utföra ÄCV-rinsar. Lyssna lite på din egna hårbotten och ditt hår. Jag brukar använda denna rinse ca. 1-2 gånger i månaden, beroende på hur mycket produkt jag haft i håret under en månad.
 
Det var allt för denna gång, vi syns nästa vecka!